Labirintus III.

Labirintus III.
Labirintus III.
Labirintus III.
Labirintus III.
Labirintus III.
Labirintus III.
Engedje meg, hogy bemutatkozzam:

Deák Zsuzsanna szegedi üvegművész vagyok.

Mottóm: „ Itasd át magad teljesen érdeklődésed tárgyával… és várj.” - tanácsolja Lloyd Morgan.
„A szerencse és a véletlen csupán segítségére van a munkálkodó szellemnek, amely türelmes munkával és kitartó erőfeszítéssel készül fel rá, hogy megtegye a felfedezést.” – Pasteur szavai

-1976. szeptember 26-án láttam meg a napvilágot ikertestvéremmel együtt, egy sokgyermekes családban Szegeden.
-1991. nyarán Magyar bajnok lettem Női Kajak 500m-en.
-1991-1995. A Tömörkény István Művészeti Gimnázium - Grafika szakán végeztem. Mesterem: Pölös Endre grafikus művész volt.
-1995-1998. Szilánk Glass Company garfikusa voltam. Itt ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan sokszínű anyaggal, az üveggel.
-1998-1999. Lakberendező OKJ.
-1998- 2001. A Jüllich Glas Holding díszüveges részleg vezetője voltam.
-2001-től (Fiam megszületésétől) magánvállalkozó üvegtervező vagyok.
-2016-2019. A Szegedi Tudományegyetem JGYPK Képi ábrázolás – Síküveg szakirányos tagozatának hallgatója voltam. Egyetemi éveimet az üvegszobrászatnak szenteltem. Az egyetemi éveim alatti Mesterem és Konzulens tanárom: Kovács Keve János DLA, üveg tervező, grafikusművész, főiskolai docens volt.

Ösztöndíjak, elimerések, oklevelek:
2016. November 30. - SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia I.Hely - Üvegplasztika - Töredék címmel
2017. október 18. Kass90+ Pályázat nyertese - "Dilemma" üvegplasztikám a Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiumnak szervezésében
2018. május 10. Sófi ösztöndíj, Kiemelt Kuratóriumi Díj
2018/19-es tanévben Új Nemzeti Kiválósági Program Ösztöndíjasa - Kutatói program támogatására
2018/19 Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj.
2018. November 30. - SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia 2 db I.Hely - Üvegplasztikák: Labirintus, Extro-introverzió címmel
2019. március 26. Sófi ösztöndíj, Arany Fokozat.
120 000 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Részletek
Az üvegplasztikám 2018-ban készült, Ragasztott, csiszolt, polírozott üveg plasztika.
Anyaga: Ragasztott, festett üveg.
Mérete: 16x16x6 cm
Fotózta: Puskás János

Harmadik labirintus plasztikám.

Labyrinthus sicut vita, vita sicut labyrinthus – a labirintus olyan, mint az élet, az élet olyan, mint a labirintus.
Nincs olyan előrehaladás, amely ne járna fáradsággal, áldozatokkal, könnyekkel és vérrel.
A középpont természetesen „konkrét hely” is: a labirintus esetében mintegy metszőpont a Föld és az Alvilág vagy akár az Ég, a Föld és a Pokol hármas birodalma között. A Gilgames-eposzban és az Egyiptomiaknál egy síkságon megtett vándorút vége, a népmesékben és a hinduknál a „világ legmagasabb pontja”, több vallásos és népmesében a fény és a sötétség, az élet és halál között található. A Középpont felé haladás a tudás, a „mysterium magnum”-mal való találkozás elnyeréséért történik. (Mint Dante fokozatos felfelé haladása a paradicsom csúcspontja felé). De lehet torony, kastély vagy mennybéli város formája is. A szent helyiség létrejöhet építés útján is, mint a zsidóknál a frigyláda – „szentek szentje” megépítésénél a Jeruzsálemi Templomban. (Santarcangeli: 2009. 211.o.)
Egyszóval egy erőtérrel, feszültségek gócpontjával állunk szemben. Mindig útvonal vezet ide, és ez az útvonal nem lehet könnyű, jelképeznie kell a jelölt szellemi fejlődésének útját is. Nincs olyan előrehaladás, amely ne járna fáradsággal, áldozatokkal, könnyekkel és vérrel. Az ember nem élhet anélkül, hogy fel ne építsen önmagának valamely szent térséget, egy középpontot. És hogy mi található itt? A mítoszokban, a transzcendens értelmezésekben valamely isteni mivoltú valami, kimondhatatlan titok, vagy maga az Isten. A zsidók számára a megfoghatatlan, anyagtalan Jelenlét. Vagy gyakran egy szörnyeteg, a bűnök és a vágyakozások. Az, aki bejárja a labirintust, a végére érve megtalálja a saját maga középpontját. Vagyis az ember a titokzatos út közepén azt találja, amit találni akar. Önmagát: „gnóthi seauton!” A végső megismerés tehát önmagunk megismerése, saját énünk megértése, amit saját lelkiismeretünkben visszatükröződik. Ezért található a labirintusok mélyén oly gyakran egy tükör. Az ember zarándokútjának végére érkezve rájön, hogy élete kutatásának legfőbb misztériuma nem más, mint Ő maga, a szörnyeteg. Ez a felismerő ember tudja majd teljes tudatossággal megragadni a felsőbbrendű emberség köreibe való felvételének szakrális értékét. „A labirintus középpontja mindig változást foglal magába, átmenetet a látszatok világából a lényegek világába, az állati testiség köréből a szellemivé emelkedett emberiséghez” (M. Brion) (Santarcangeli: 2009. 214.o.). Az ember tehát itt a labirintus szívében szembekerül önmagával, valósággal párbajra kényszerül saját magával. A labirintusból kijövő ember így már nem ugyan az, mint aki belépett oda. A szörnyeteggel, vagyis saját hasonmásával vívott harc után. Amikor az ábrázolásoknál ez a középpont kör alakú akkor az anyaméhet jelképezi, ha hatszögletű, akkor a halált, ha nyolcszögletű a feltámadást, és az örök életet jelenti. A középpont nem szükségszerűen szűk terület, mint az Isteni városként való ábrázolásánál, Jeruzsálemnél. (Santarcangeli: 2009. 214.o).

Adatok
Cikkszám
LabirintusIII
Tömeg
3 kg/db
Webáruház készítés