Extro-introverzió

Extro-introverzió
Extro-introverzió
Extro-introverzió
Extro-introverzió
Extro-introverzió
Extro-introverzió
Engedje meg, hogy bemutatkozzam:

Deák Zsuzsanna szegedi üvegművész vagyok.

Mottóm: „ Itasd át magad teljesen érdeklődésed tárgyával… és várj.” - tanácsolja Lloyd Morgan.
„A szerencse és a véletlen csupán segítségére van a munkálkodó szellemnek, amely türelmes munkával és kitartó erőfeszítéssel készül fel rá, hogy megtegye a felfedezést.” – Pasteur szavai

-1976. szeptember 26-án láttam meg a napvilágot ikertestvéremmel együtt, egy sokgyermekes családban Szegeden.
-1991. nyarán Magyar bajnok lettem Női Kajak 500m-en.
-1991-1995. A Tömörkény István Művészeti Gimnázium - Grafika szakán végeztem. Mesterem: Pölös Endre grafikus művész volt.
-1995-1998. Szilánk Glass Company garfikusa voltam. Itt ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan sokszínű anyaggal, az üveggel.
-1998-1999. Lakberendező OKJ.
-1998- 2001. A Jüllich Glas Holding díszüveges részleg vezetője voltam.
-2001-től (Fiam megszületésétől) magánvállalkozó üvegtervező vagyok.
-2016-2019. A Szegedi Tudományegyetem JGYPK Képi ábrázolás – Síküveg szakirányos tagozatának hallgatója voltam. Egyetemi éveimet az üvegszobrászatnak szenteltem. Az egyetemi éveim alatti Mesterem és Konzulens tanárom: Kovács Keve János DLA, üveg tervező, grafikusművész, főiskolai docens volt.

Ösztöndíjak, elimerések, oklevelek:
2016. November 30. - SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia I.Hely - Üvegplasztika - Töredék címmel (ez a plasztika látható a képen)
2017. október 18. Kass90+ Pályázat nyertese - "Dilemma" üvegplasztikám a Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiumnak szervezésében
2018. május 10. Sófi ösztöndíj, Kiemelt Kuratóriumi Díj
2018/19-es tanévben Új Nemzeti Kiválósági Program Ösztöndíjasa - Kutatói program támogatására
2018/19 Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj.
2018. November 30. - SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia 2 db I.Hely - Üvegplasztikák: Labirintus, Extro-introverzió címmel
2019. március 26. Sófi ösztöndíj, Arany Fokozat.
320 000 Ft
To Favourites
Recommend
Print
Comparison
Question about the product
Details
Info
Details
Az üvegplasztikám 2017-ben készült, Casting technikával olvasztott, csiszolt, polírozott üveg.
Anyaga: Kristály üveg.
Mérete: 27x27x27 cm
Fotózta: Puskás János

A plasztikámat Kass János művész Fej alkotásai és Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat című könyve ihlették:

Csíkszentmihályi Mihály így ír Flow- Az áramlat- c. könyvében erről:
A kreatív emberek az extrovertált-introvertált dimenzió mindkét pólusát hordozzák. A mai pszichológia az extro-introverziót az embereket egymástól megkülönböztető legstabilabb személyiségvonásként tartja számon, ami egyúttal megbízhatóan mérhető is. Úgy tűnik, hogy a kreatív egyének képesek mindkét vonást egyszerre kifejezésre juttatni.
A kreatív egyéniségek újra meg újra hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos meghallgatni másokat, gondolatokat cserélni és megismerni a többiek munkáját és gondolkodását. A fizikus John Wheeler a maga sajátos módján fejti ki ezt a gondolatot: „Ha nem hányod-veted meg a dolgokat másokkal, akkor nincs esélyed. Mindig mondom, hogy senkiből sem lehet semmi, ha nincs ott valaki.”
Plasztikám megalkotásánál engem az extrovertált és introvertált állapotban az gondolkodtatott el, hogy milyen nehéz ennek az egyensúlyát megtalálni az életünk során. Mennyi hibát vétünk, véthetünk, bármely oldalára billen is ki az ember. Milyen nehéz bölcsen szólni, vagy talán bölcsen csendben maradni. Milyen akadályokat gördít így az ember maga elé az élete során. Ha zárkózott, befelé forduló, akkor talán az élettől zárja el magát. Csíkszentmihályi Mihály szerint az alkotó, kreatív embernek az alkotó folyamatában mind a két pólusával tudnia kell rendelkezni. Az alkotás folyamatában bezárkózik az ember, de utána meg kell, hogy kérdezzen valakit „mit szólsz hozzá?”. Hiszen el is kell adni a munkát, és ehhez kommunikálni kell tudni.
Nina Holton remekül fogalmazza meg a szociabilitás művészetben betöltött szerepét:
„Nem vonulhatsz vissza munka közben teljesen a saját kuckódba. Kell valaki, mondjuk, egy másik művész, akivel meg tudod beszélni a dolgaidat. – „Mit szólsz hozzá?” Szükséged van valamilyen visszajelzésre. Nem ülhetsz ölbe tett kézzel egymagadban úgy, hogy soha senkinek nem mutatod meg mit csinálsz.”
Fiatal tehetségek kutatásából tudjuk, hogy az egyedülléttől írtózó serdülők nem képesek fejleszteni készségeiket, mivel a zenegyakorláshoz vagy a matematika tanulásához magányra van szükség, ők pedig azt nem bírják. Csak azok a tizenévesek képesek előrehaladni egy tartomány szimbolikus tartalmában, akik tolerálják az egyedüllétet. A kreatív egyéniségek újra meg újra hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos meghallgatni másokat, gondolatokat cserélni és megismerni a többiek munkáját és gondolkodását.

Példabeszédek 26/4: "Ne felelj meg a bolondnak az ő bolondsága szerint, hogy ne légy te is ő hozzá hasonló."
Info
Article No.
Extrointroverzio
Weight
17 kg/db
WebShop System