Dilemma

Dilemma
Dilemma
Dilemma
Dilemma
Dilemma
Dilemma
Engedje meg, hogy bemutatkozzam:

Deák Zsuzsanna szegedi üvegművész vagyok.

Mottóm: „ Itasd át magad teljesen érdeklődésed tárgyával… és várj.” - tanácsolja Lloyd Morgan.
„A szerencse és a véletlen csupán segítségére van a munkálkodó szellemnek, amely türelmes munkával és kitartó erőfeszítéssel készül fel rá, hogy megtegye a felfedezést.” – Pasteur szavai

-1976. szeptember 26-án láttam meg a napvilágot ikertestvéremmel együtt, egy sokgyermekes családban Szegeden.
-1991. nyarán Magyar bajnok lettem Női Kajak 500m-en.
-1991-1995. A Tömörkény István Művészeti Gimnázium - Grafika szakán végeztem. Mesterem: Pölös Endre grafikus művész volt.
-1995-1998. Szilánk Glass Company garfikusa voltam. Itt ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan sokszínű anyaggal, az üveggel.
-1998-1999. Lakberendező OKJ.
-1998- 2001. A Jüllich Glas Holding díszüveges részleg vezetője voltam.
-2001-től (Fiam megszületésétől) magánvállalkozó üvegtervező vagyok.
-2016-2019. A Szegedi Tudományegyetem JGYPK Képi ábrázolás – Síküveg szakirányos tagozatának hallgatója voltam. Egyetemi éveimet az üvegszobrászatnak szenteltem. Az egyetemi éveim alatti Mesterem és Konzulens tanárom: Kovács Keve János DLA, üveg tervező, grafikusművész, főiskolai docens volt.

Ösztöndíjak, elimerések, oklevelek:
2016. November 30. - SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia I.Hely - Üvegplasztika - Töredék címmel (ez a plasztika látható a képen)
2017. október 18. Kass90+ Pályázat nyertese - "Dilemma" üvegplasztikám a Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégiumnak szervezésében
2018. május 10. Sófi ösztöndíj, Kiemelt Kuratóriumi Díj
2018/19-es tanévben Új Nemzeti Kiválósági Program Ösztöndíjasa - Kutatói program támogatására
2018/19 Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj.
2018. November 30. - SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia 2 db I.Hely - Üvegplasztikák: Labirintus, Extro-introverzió címmel
2019. március 26. Sófi ösztöndíj, Arany Fokozat.
265 000 Ft
To Favourites
Recommend
Print
Comparison
Question about the product
Details
Info
Details
Az üvegplasztikám 2017-ben készült, Vízvágott üveg plasztika.
Anyaga: vízvágott üveg és fa.
Mérete: 60x40x20 cm
Fotózta: Puskás János

A plasztikámat Kass János Dilemma kisfilmje ihlette.

Marosi Kata festőművész, adjunktus írása a "Dilemma" üvegmunkámról a Szeged Folyóiratban:
Deák Zsuzsanna üvegmunkájának jelentésrétegei úgy épülnek egymásra/egymáshoz, mint művének üveglapjai. Az alkotó szerint az üveg egyértelműen anyagában hordozza az emberi lét sérülékenységét, törékenységét. Az üveglapokból átgondolt, kidekázott formaredukció során letisztult kontúrral rendelkező alakzatok lettek kivágva. Az egymás mögé helyezett áttört üveglapok mozgásban lévő, határozott alakot jelenítenek meg. Az negatív formákból, azaz a hiányból építkező, felálló emberi figura az üvegplasztika minden oldalán kirajzolódik. A (rossz) döntések súlyától megrogyó ember darabjaira hullik szét, az alkotó szavaival élve „szétszeletelődik”, mint az általa használt üveglapok hatása. Természetesen ez az állapot nem állandósulhat, a helyzetből egy kiút létezik, az újjászerveződés, újjáépülés. Ezt a pillanatot ragadja meg Deák Zsuzsanna. Üvegplasztikáján, mint a valós életben is, a figura feltérdel, majd feláll és folytatja az útját a lét nyomása alatt.

Plasztikám a kényszeres döntés súlya alatt megrogyott embert ábrázolja. Hiszen döntéseinket általában nyomás alatt hozzuk meg, amikor válaszút előtt állunk. Sokszor nem vesszük komolyan, hogy döntéseinknek, választásainknak igen nagy következményei vannak, hatással lesznek életünkre, alakítják azt. Komoly döntéseink súlya alatt sokszor úgy érezzük, erőnk elfogy, ebbe belerokkanunk. Ezt a pillanatot szerettem volna megragadni és visszaadni az üvegszeletekkel. Ahogyan darabokra hullunk, és mégis egy egészet alkotunk. És a reménységet is meg akartam adni, hiszen mindig van kiút, az ember a döntés után feláll, és újra és újra elkezdi lépteit az élete során.
Info
Article No.
Dilemma
Weight
25 kg/db
WebShop System